Home

Paragrafen

Dordrecht wil graag een moderne, innovatieve gemeente zijn. Tegelijkertijd willen we een betrouwbare partner zijn voor de stad. Hiertoe maken we steeds meer gebruik van de (technologische) middelen. Op dit vlak is de komende jaren nog veel werk te verzetten voor we deze mogelijkheden en innovaties volledig kunnen benutten. De uitdagingen die hierbij komen kijken, zijn zo veelomvattend dat wij ze niet meer met bestaande oplossingen kunnen realiseren. Onze huidige informatievoorziening is voor een deel verouderd en sluit in veel gevallen niet goed aan op de nieuwe informatiebehoefte die we bijvoorbeeld hebben rondom de invoering van de Omgevingswet en het versimpelen van onze dienstverlening. Ook de mogelijkheden die datagestuurd- en integraal werken ons kunnen bieden, zijn nog niet allemaal te benutten.

Om dit mogelijk te maken is ons applicatielandschap onder de loep genomen, zijn de benodigde randvoorwaarden geïnventariseerd en hebben we een uitvoeringsstrategie uitgewerkt. Op basis van deze strategie zijn we gestart met het vervangen en uniformeren van onze verouderde applicaties. Deze werkzaamheden zijn meerjarig en lopen door in 2022. Daarnaast hebben we op allerlei fronten in 2021 een bijdrage aan onze opgaven geleverd, onder andere door:

  • het Klant-, Zaak, & Archiefsysteem verder ingericht voor de onderdelen die nog in Mozaiek waren ondergebracht en de basis gelegd voor de verdere implementatie in 2022.
  • de ICT basis voor de nieuwe Omgevingswet en het DSO gelegd.
  • een ICT-voorziening geïmplementeerd om veilig te kunnen mailen.
  • nieuwe medewerkers bewuster gemaakt van de kansen en risico's van ICT en data.
  • mogelijkheden om digitaal met burgers en partners te participeren verkend.
  • een ICT-hulpmiddel aangeschaft om ons subsidieproces en de aanvraagmogelijkheden te verbeteren.
  • de eerste fase van het VeiligheidsInformatieKnooppunt (VIK), ter ondersteuning van de informatiebehoefte rond ondermijning gerealiseerd.
  • de kaartvoorziening (Samen op de Kaart) verder doorontwikkeld. Met deze voorziening kunnen we integraal en met partners in de stad kennis delen en samenwerken.
  • bestaande producten, zoals de Meerjaren InvesteringsProgrammering, zijn verder doorontwikkeld en nieuwe producten, zoals de contouren voor de ondersteuning van doelen uit de omgevingsvisie en ondersteuning van het Sociaal Domein, zijn in verkenning en ontwikkeling.
  • een pilot uitgevoerd met 'treetracker'; waardoor we met lidar-gegevens en AI een deel van de bomeninspectie in de binnenstad digitaal hebben uitgevoerd.

ICT-strategie
In 2019 is een start gemaakt met het 'outsourcen' van onze applicaties, dus niet langer alles in eigen beheer in eigen rekencentra uitvoeren, maar (deels) uitbesteden. In 2021 is veel werk verzet om de diverse aanbestedingen voor te bereiden en uit te voeren. Eind 2021 is de gunning van de digitale werkruimte (DWR) afgerond. Het gunnen van het rekencentrum en de aanbesteding van devices volgen in 2022.

Deze pagina is gebouwd op 05/05/2023 15:59:41 met de export van 07/04/2022 08:02:09