Home

Bijlagen

De Dordtse rekenkamercommissie heeft in 2021 drie onderzoeken uitgevoerd, te weten: 'Een huis voor iedereen? Deel 1: beschikbaarheid woningen'; 'Van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam. Onderzoek naar coronabeleid' en 'Ruimte voor sport – Onderzoek naar beleid rond sportaccommodaties'. Deze publicaties zijn te vinden op website van de rekenkamercommissie .

De verordening Rekenkamercommissie Dordrecht (RKC) schrijft voor dat het college jaarlijks, bij de jaarstukken, aan de raad rapporteert over de stand van zaken rond de uitvoering van de over de rekenkamercommissie-onderzoeken genomen raadsbesluiten.

1. Beschikbaarheid woningen
Zijn er voldoende woningen voor woningzoekenden in Dordrecht beschikbaar? Dat was de centrale vraag van dit rekenkameronderzoek naar wonen. Het eerste rekenkameronderzoek in een serie van drie. De focus in dit eerste onderzoek lag op de 'outcome' van het woonbeleid: de concrete effecten voor bewoners. In de bestuurlijke reactie benadrukt het college, zoals de rekenkamercommissie in de publicatie zelf ook al laat zien, het belang van de context. Preciezer gezegd: de beschikbaarheid van het wonen is niet enkel voorbehouden aan de gemeente zelf. Met het belang van die context in het achterhoofd, wordt het merendeel van de conclusies en aanbevelingen onderschreven. Op dit moment, voorjaar 2022, wordt er een plan van aanpak over de implementatie van de aanbevelingen opgesteld. Het amendement 'De achterstand aanpakken waar die zich voordoet', dat aangenomen is bij de behandeling van het rekenkamerrapport, zal onderdeel uitmaken van dit plan van aanpak.

2. Coronabeleid
Met het onderzoek 'Van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam' heeft de Dordtse rekenkamercommissie inzicht gegeven in de sturing door de gemeente op de sociaaleconomische impact en de impact op de financiën. De aanbevelingen worden veelal door het college onderschreven, maar zijn evenwel niet allemaal (direct) of niet eenmalig tot uitvoering te brengen. Zo luidt de eerste aanbeveling: 'Zorg ervoor dat de gemeenteraad (verder) in positie wordt gebracht om zijn vooral kaderstellende (en controlerende) rol op de langere termijn weer (te kunnen) op te pakken'. Zoals in de bestuurlijke reactie reeds is aangegeven wordt deze aanbeveling door het college onderschreven, maar in de praktijk is dit eerder een permanent proces dan een eenmalige actie. Een andere aanbeveling luidt: 'Neem als gemeenteraad en college samen na een toekomstige acute crisis het initiatief om te komen tot een stappenplan waarin wordt opgenomen wie, op welke wijze en wanneer een rol speelt (ook op het gebied van de informatievoorziening) in het te beschrijven proces zodat zowel de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie in het geval van een langer durende crisis, hun rollen goed kunnen uitoefenen'. Het college heeft in de bestuurlijke reactie toegezegd dit te doen, maar dat kan pas bij een eventuele volgende crisis.

3. Sportaccommodaties
In hoeverre is het sportaccommodatiebeleid in Dordrecht sinds 2008 doelmatig, doeltreffend, en met oog voor de wensen van de Dordtse sportverenigingen uitgevoerd? Dit was het hoofdvraag van het rekenkameronderzoek naar sportaccommodaties uitgevoerd door het Mulier Instituut. Op basis van het feitelijk relaas dat ten grondslag lag aan de conclusies zijn een vijftal aanbevelingen geformuleerd. Het rekenkameronderzoek is in maart 2021 opgeleverd. De aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek zijn direct meegenomen in het 'Programma Sportparken 2022-2030 ' dat later dat jaar is verschenen.

Deze pagina is gebouwd op 05/05/2023 15:59:41 met de export van 07/04/2022 08:02:09